Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

  Před manželstvím jsem získal darem nemovitost. Chtěl bych, aby ji celou po mé smrti získala pouze manželka.   Mám zletilé děti z minulého manželství i současného.   Mohu sepsat darovací smlouvu, kterou necháme s podpisama ověřit u CzechPointu a ona si ji uloží do trezoru?   A vytáhne ji teprve po mé smrti?   Prý jí hrozí pokuta 50.000 Kč za nezapsání do Katastru do 30 dnů, ale to akceptujeme.

ODPOVĚĎ:
Takovýto postup bych nedoporučoval, jelikož soudní judikatura přiklání k tomu, že nelze po uzavření smlouvy čekat třeba 3 roky na vklad do katastru. Je možné, že by to katastr neuznal. Navíc v případě vaší smrti by ani katastr nemohl o vkladu rozhodnout, jelikož by neměl účastníka vkladového řízení.
Doporučuji raději sepsat závět, převést nemovitost na manželku ještě před smrtí třeba se zřízením doživotního užívání nebo zletilé děti vydědit, pokud by byla splněna zákonná podmínka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.