Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tatínek je vážně nemocný. Pokud by došlo na nejhorší a tatínek by zemřel, tak bych zřejmě se sestrou zdědila půlku bytu, ve kterém s maminkou doteď tatínek bydlí. Chtěla bych ale ošetřit to, aby se maminka nebála o svůj byt. Aby já ani sestra nemohla s tou půlkou bytu, co zdědíme, jakkoliv nakládat, dokud tu maminka stále je. (Myslím do její smrti). Jak máme prosím postupovat, jaké jsou možnosti? Domluva se sestrou není moc možná. Předem děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud mají maminka a tatínek byt ve společném jmění manželů, pak by po smrti tatínka maminka nabyla 1/2 bytu v rámci vypořádání majetku a další 1/6 jako dědička. Vy a vaše sestra byste každý zdědili 1/6 bytu. Maminka by v bytě samozřejmě mohla dál bydlet, protože by byla většinový spoluvlastník. V tomto případě hrozí, že by sestra v bytě taky mohla bydlet nebo že by svou 1/6 bytu mohla prodat, ale je otázka, zda by se na 1/6 bytu našel nějaký kupec.
Další možností je závěť tatínka, kde uloží sestře podmínku, že nesmí v případě dědictví svůj podíl scizit a to až do smrti maminky. Takovou závěť by sepsal notář.
Je také možnost vyřešit situaci za života rodičů např. darováním na Vás nebo společně i na sestru s tím, že tatínkovi a mamince se zřídí v bytě věcné břemeno dožití.
V případě zájmu mohu jako advokát nabídnout právní služby a sepsání smlouvy.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zákaz zcizení zděděného bytu, domu, pozemku, nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.