Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj manžel má dvojčata z týdenní známosti přede mnou, ačkoli se pak nikdy nestýkali a vztahy jsou špatné, tedy přesněji žádné, děti mají zapsaného mého manžela v rodném liště. Já s manželem žiji 30 let, máme jednu 13 letou dceru a postavili jsme dům, aby nedědila dvojčata, tak před stavbou jsme udělali zúžení společného jmění manželů na mě a to na pozemek, stavbu domu a případně další stavby na pozemku.

Matka manžela vlastnila byt v osobním vlastnictví OV, aby se případné dědictví po její smrti nedělilo i na dvojčata, přepsala darovací smlouvou byt pouze na bratra manžela, s tím, že až ona zemře, bratři se mezi sebou rozdělí rovným dílem. Jelikož má rodina bratra dluhy, obáváme se, kdyby případně zemřel bratr manžela, že by manželovi jeho půlku již jeho rodina nedala. Bratr manžela to ví, a souhlasí s převodem půlky bytu na nás, ale teď vyvstává otázka na koho půlku bytu přepsat? Pokud na manžela, zase by mohli dědit dvojčata, pokud na mne, spadá to do SJM, dcera je nezletilá. Napadá mě jediné zase udělat zúžení jmění na půlku bytu na mě. Nebo darovací smlouva na mě? Jakou formou by to bylo nejvýhodnější i vůči nastávajícím poplatkům? Darovací smlouva, kupní smlouva? Původní darovací smlouva mezi manželovou matkou a bratrem je ze dne 8.3.2010. Děkuji za odpověď. Hezký den Vilma.

 

ODPOVĚĎ:
Manželův bratr může polovinu bytu darovat přímo Vám, kdy tak zůstane Vaším výlučným majetkem neboť darovaný a zděděný majetek do společného jmění manželů (SJM) nespadá. Budete však muset z hodnoty poloviny bytu odvést daň z příjmu, neboť na Vás - na švagrovou - se již osvobození od daně nevztahuje. Pokud byste chtěla polovinu domu odkoupit, pak by se stala součástí SJM. Pouze v případě, že byste na koupi použila své vlastní výlučné prostředky, stal by se podíl na bytu Vaším výlučným majetkem. Nicméně i příjmy ze zaměstnání apod. se stávají součástí SJM, muselo by tedy jít o prostředky, které jste prokazatelně nebyla již před sňatkem, nebo darem či děděním.
Pokud by švagr polovinu bytu daroval Vašemu manželovi, stane se jeho výlučným majetkem a Váš manžel bude jakožto bratr dárce osvobozen od daně. Váš manžel poté může polovinu bytu darovat Vám do Vašeho výlučného majetku a jakožto manželka dárce budete rovněž osvobozena od daně z příjmu. Mezi manželi je tedy darování možné pokud je pouze o jejich výlučné majetky. Pouze doplním že darovací daň byla již zrušena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.