Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat ohledně dědictví. Manžel je občanem ČR, já jsem občanem SR, děti mají oboje občanství. Trvalý pobyt máme všichni v Praze. Byt máme zapsaný jako SJM. Slyšela jsem, že kdybych zemřela, tak by se dědické konání řídilo zákonem SR, pak jsem i slyšela, že bych po manželovi nemohla dědit. Moje otázka, jak v takovém případě probíhá dědické konání - podle jakého zákona a kdo a na co máme nárok. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Pro dědická řízení s mezinárodním prvkem je rozhodujícím dokumentem Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 650/2012 ze dne 4. července 2012 o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu rozhodnutí a přijímání a výkonu veřejných listin v dědických věcech a o vytvoření evropského dědického osvědčení, které nabylo účinnosti dne 17. 8. 2015. Podle tohoto nařízení dědické řízení koná notář v zemi, kde měl zemřelý obvyklý pobyt. Pokud tedy žijete na území ČR s úmyslem se zde trvale zdržovat, pak naplňujete podmínku obvyklého pobytu a pozůstalost po Vás bude řešit český notář podle českého práva. Uvedené nařízení dále uvádí, že zůstavitel sám může např. v závěti zvolit právo, podle kterého se bude dědictví posuzovat. Můžete si tedy zvolit i právo slovenské. Jako manželka máte právo normálně dědit dle českých norem stejně jako manžel po Vás, tedy normálně se bude SJM v případě úmrtí kteréhokoliv z vás vypořádávat bez ohledu na státní příslušnost podle českého práva. Tedy v případě úmrtí manžela by Vám polovina majetku ze SJM zůstala a druhá polovina by byla předmětem dědictví, tedy o tuto polovinu byste se dělila s dětmi rovným dílem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.