Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Protože už jsem starší člověk, tak jsem sepsal notářskou závěť na svoje pozemky. Měl jsem čtyři děti a přibližně ve stejné hodnotě jsem na ně rozepsal své pozemky. Zapomněl jsem se ale zeptat na jednu věc. Nejstarší dcera odešla v roce 1999 do USA. Provdala se, už se i rozvedla a s bývalým manželem měla tři děti, které už jsou skoro dospělé.

Jedno dítě má nemanželské, které se narodilo po jejím rozvodu. Její tři děti jsem viděl pouze jedenkrát, čtvrté dítě jsem ještě neviděl a s dcerou jsem se za celou dobu setkal pouze dvakrát. Má české, americké a novozélandské občanství. Můj dotaz zní. V případě mého úmrtí mohou moje tři děti převzít dědictví i v případě, že by se dcera z USA nedostavila k dědickému řízení? Popřípadě, že by nejstarší dcera v USA umřela dělí se majetek po mně i mezi tři děti nejstarší dcery? Mám obavu, že je za pár roků nikdo nenajde. Můžu ještě změnit závěť u notářky s kterou jsem jí sepisoval? Děkuji za odpověď. S pozdravem Martin.

 

ODPOVĚĎ:
Závěť u notářky můžete změnit kdykoliv. Závěť předchozí je zrušena vždy závětí následnou, nejlepší postup je takový, že starou závěť vyzvednete a sepíšete novou. Skutečně pobyt dcery v USA může situaci velmi zkomplikovat, neboť ona má právo na tzv. povinný díl z dědictví, i když jste s ní v závěti nepočítal. Ideální varianta by byla, kdyby se již nyní za Vašeho života dědictví zřekla a tedy by nic dědit nemusela. Zřeknutí se dědictví je ovšem úkon, který je vlastně smlouvou mezi dědicem a zůstavitelem, tedy dcera by se musela za účelem tohoto úkonu dostavit do ČR k notáři. Pokud by dcera v USA zemřela, tak se její díl dělí mezi její děti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.