Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V případě úmrtí jednoho z majitelů stavby - na koho přechází vlastnický podíl? Za předpokladu, že manželé měli dvě dcery a tři vnuky (2 + 1). Původně bylo ve SJM a nyní je uveden jen jeden vlastník. Pokud by se vlastník stavby rozhodl pro obdarování pouze jedné z dcer, měla by nárok na podíl i druhá z dcer (respektive její potomci) z podílu, který původně vlastnil zemřelý spoluvlastník? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Bohužel Váš dotaz je položen nejasně a mohu se tedy vyjádřit pouze hypoteticky. Za předpokladu, že manželé měli ve společném jmění (SJM) nemovitost a jeden z nich zemřel, vypořádá se nejprve SJM tím způsobem, že přeživší manžel se stane vlastníkem ½ nemovitosti a druhá polovina je předmětem dědického řízení. V dědickém řízení by pak ve Vámi popisovaném případě dědily dvě děti a manžel, a to každý z nich rovným dílem, tedy každý 1/3 z poloviny domu, tj. 1/6 z celku. Manžel tak ve výsledku bude vlastníkem 2/3 domu (½ + 1/6). Předpokládám, že vnuci jsou potomci oněch dvou dcer a jejich rodič tedy dosud nezemřel.
Ve Vašem dotazu však uvádíte, že výlučným vlastníkem nemovitosti (patrně po smrt druhého manžela) je jeden z manželů. Z dotazu nevyplývá, jak k tomuto stavu došlo, neboť i v případě zůstavení celého domu manželovi závětí by potomci měli nárok na tzv. povinný díl). Pokud se tento manžel nyní rozhodne darovat nemovitost jedné z dcer, pak druhá z dcer nemá nárok na žádný podíl. Pouze v případě dědického řízení po úmrtí dárce lze započít hodnotu daru na tzv. povinný díl obdarované dcery (viz § 1660 odst. 2 občanského zákoníku), kdy lze předpokládat, že tato již nebude dědit ničeho a pozůstalost tak připadne druhé dceři. Započtení se ze zákona vztahuje pouze na dary obdržené tři roky před smrtí zůstavitele, leda by zůstavitel projevil jinou vůli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.