Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Může matka vydědit potomka, který jí neposkytuje pomoc ve stáří a nejeví o ni zájem? Budoucí zůstavitelka je ale omezena ve svéprávnosti v tom smyslu, že může manipulovat s částkou do 1000 Kč za týden. Děkuji, Ilona

ODPOVĚĎ:
Vydědění je upraveno v § 469a občanského zákoníku (z. č. 40/1964 Sb.).
Jedním z důvodu vydědění je i nezájem ze strany potomka. Náležitosti listiny o vydědění jsou shodné s požadavky kladenými na závěť.
Jedním s předpokladů pro možnost sepsání závěti (listiny o vydědění) je i způsobilost k právním úkonům, která je v případě zůstavitelky omezena. Z Vašeho popisu situace nevyplývá, z jakého důvodu byla způsobilost k právním úkonům této osoby omezena – duševní porucha, závislost na omamných či psychotropních látkách, marnotratnost a podobně – na tuto otázku by mělo odpovědět rozhodnutí soudu, na základě kterého bylo rozhodnuto o omezení způsobilosti k právním úkonům.
Pokud budete chtít mít jisté, že dojde k platnému sepsání listiny o vydědění, podejte návrh k příslušnému soudu (ke spisové značce uvedené na předchozím rozhodnutí) o vyslovení, zda je daná osoba způsobilá sepsat závěť (listinu o vydědění) či nikoliv.
Listinu o vydědění sepište formou notářského zápisu.
Další informace o dědictví, dědění a vydědění jsou zde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.