Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nedávno jsem se rozešel s přítelkyní, se kterou jsme si pořizovali pejska 2021. Teď ani jeden z nás o něj nechceme přijít a střídavá péče nepřichází v úvahu. V očkovacím průkazu jsme uvedení oba. Na registraci čipu jen já a na městě pod známkou jsem také já. Komunikaci při pořízení vedla bývalá přítelkyně a platba byla v hotovosti.

Rád bych se tedy zeptal, jestli je nějaká právní šance označit pejska za někoho vlastnictví. Lépe řečeno, jestli vzniká nějaká povinnost pejska sdílet. Popřípadě, jestli vzniká právní nárok druhé strany na pejska. Předem děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Marcel.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste pejska pořizovali společně s přítelkyní a platili ho na půl, pak vzniká k pejskovi spoluvlastnictví obou (zvíře je OZ zvláštním druhem věci). Tedy v takovém případě ano, vzniká nárok druhé strany na pejska v rozsahu jejího podílu, tj. 1/2.
Na druhou stranu je ale otázkou, zda druhá strana dokáže prokázat hrazení kupní ceny z 1/2, resp. to své spoluvlastnické právo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.