Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 obec vybudovala novou kanalizaci, kdy každý vlastník nemovitosti podepsal smlouvu o napojení nemovitosti na tuto kanalizaci. Soused vlastní nemovitost o dvou podlažích, kdy na naše upozornění napojil 2023 alespoň spodní patro a část venkovních dešťových okapů. Stále ze dvou částí střech, které nemají okapy, voda samovolně stéká pod naši nemovitost (naše nemovitost je níže položená od souseda).

Sousedův pozemek (dvůr) nemá žádný kanálek, kde by voda při deštích odtékala a tak i tato odtéká na náš pozemek. Nyní nemovitost koupil nový vlastník, který taktéž nehodlá situaci řešit s tím, že žádnou smlouvu o napojení na kanalizační síť nepodepsal. Prosím o informaci, jak situaci řešit. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je podstatné, zda voda ze sousedových střech stéká přímo na Váš pozemek, anebo zda na Váš pozemek stéká voda ze sousedova pozemku samospádem. V této souvislosti je důležitý § 1019/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek. Stéká-li však na pozemek přirozeným způsobem z výše položeného pozemku voda, zejména pokud tam pramení či v důsledku deště nebo oblevy, nemůže soused požadovat, aby vlastník tohoto pozemku svůj pozemek upravil."
Stékání vody ze střechy přímo na sousední pozemek je zakázáno rovněž v předpisech veřejného práva. Konkrétně dle § 25/6 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území platí, že:
"S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu ... musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek."
Pokud tedy ze sousedovy střechy stéká voda přímo na Váš pozemek, je možné vyzvat souseda ke zjednání nápravy. Pakliže by soused této výzvy nedbal, bylo by možné se v této věci obrátit s žalobou na soud. Jelikož soudní řízení bývá dlouhé, nejisté a přináší finanční vydaje, bude vhodnější, pokud na protiprávní stékání vody ze sousedovy střechy na Váš pozemek nejdříve upozorníte místně příslušný stavební úřad (který je oprávněn provést místní šetření a případně sousedovi přikázat zjednání nápravy).
Co se týče napojení celého sousedova domu na obecní kanalizaci, upozorňuji na § 3/8 zákona o vodovodech a kanalizacích, dle něhož platí, že:
"Stavební úřad může rozhodnutím uložit vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb, na kterých vznikají nebo mohou vznikat odpadní vody, povinnost připojit se na kanalizaci v případech, kdy je to technicky možné."
Můžete se proto obrátit na místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním, zda by sousedovi nemohl připojení na obecní kanalizaci nařídit.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.