Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2013 jsem koupil garáž ve vedlejším panelovém domě, které jsou podlaží -1 spoluvlastnictví 10/2000 v katastru zapsán s manželkou jako vlastník. Až po koupi mě bylo oznámeno, že se platí 480 Kč měsíčně za dlouhodobou zálohu, pojistku, odměna členům výboru, správu. Ano chápu, že platit pojištění atd. musím, ale do domu nemám přístup, takže z toho nic nevyužívám, navíc přes garáž vedou odpadové, vodovodní trubky, nevím v případě havárie této soustavy, kdo by hradil škody na autě.

Od 1.1.2024 se zvyšuje poplatek na 724 Kč. Zdá se mi ročně 8.668 Kč dost, protože mě toto SVJ nic neposkytuje, mají právo na tak vysoké platby? Nejsem členem SVJ nebo jsem členem automaticky, když je to můj majetek? Nic mě neopravují a dlouhodobá nevratná záloha měsíčně 278 Kč odměna členů výboru 159 Kč, správa 270 Kč pojištění 17 Kč mají nárok na tyto platby, když v tom domě nebydlím a nic mě neposkytují? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o garážové stání, které je v prostorách garáží bytového domu, tak většinou je tento prostor veden jako jedna bytová jednotka. Uvádíte, že jste v KN zapsán 10/2000, bude to patrně tento případ. Jako podílový spoluvlastník jste členem SVJ domu automaticky a musíte hradit část nákladů. Jde většinou zejm. o elektřinu, úklid společných prostor, pojištění atd. Nezáleží na tom, že v domě nebydlíte, stačí, že užíváte prostory.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.