Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje přítelkyně bydlí v domě, který je v SJM, jehož vypořádání běží a několik let ještě běžet bude. Její exmanžel v domě nebydlí. Jaké mám možnosti, abych se k ní mohl nastěhovat a ona nepotřebovala souhlas spoluvlastníka (exmanžela), protože je zřejmé, že ho nedostane. Napadá mě jen status návštěvy, což by znamenalo čas od času pobyt přerušit. Jak často? Na jak dlouho? Nebo jsou i jiné možnosti, než je status návštěvy?

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je opravdu žádoucí, abyste měl souhlas druhého z manželů s užíváním, jinak by se to mohlo považovat za užívání nemovitosti bez souhlasu vlastníka a mohl by zde vzniknout nějaký nárok na "nájem".
Status návštěvy je dobrá myšlenka - doporučoval bych v tomto případě nehlásit do domu své bydliště, ani neuvádět vaše jméno na zvonek a schránku. Zákon nestanovuje, jak často nebo dlouho může návštěva v domě zůstat, ale za rozumné mi přijde alespoň 1-2 noci v týdnu spát jinde. Pokud by došlo ke sporu, bude vhodné uvést, že bydliště máte jinde a spíte v domě nepravidelně na pozvání partnerky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.