Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme spolumajiteli dvoubytového domu typu OKÁL. 2023 koupil spodní byt mladý manželský pár. Problém nastal se začátkem topné sezony. Jsme  důchodci (já 70 a moje paní 66 let). S bývalým majitelem jsme přes noc nastavili plynový kotel na 18,5 °C. Toto jsem navrhl novému spolumajiteli, ten ale nesouhlasil, že je zvyklý na 22 °C.

Navrhl jsem kompromis 20 °C. Také nesouhlasil a trvá na 22 °C.   Jsem astmatik a taková teplota mně moc vadí. Ráno mě bolí hlava a celkově mi není dobře, když jsem v noci vstal a na termostatu ubral na 20 °C, nastavil na termostatu dětskou pojistku (vše ovládá přes telefon) a tím mě odstřihl od ovládání termostatu. Prosím o radu, jak z tohoto problému bez ublížení na zdraví ven. Moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel v tomto případě ideální řešení neexistuje. Jednoznačná varianta, která by pro Vás byla výhodná je, že každý byt bude mít svůj kotel nebo bude jen jeden vlastník domu. Ale to je řešení pravděpodobně pro Vás nemožné. Tedy jediná varianta je soudní spor, kdy by soud rozhodl o tom, jaká teplota je přiměřená. V rámci dokazování by se mimo jiné hodnotila i zdravotní rizika. Soud by při svém rozhodování vycházel především z platné právní úpravy, a to ze zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, zákona č. 406/2000 Sb. , o hospodaření energií a z vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb. , kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie. Tato vyhláška stanovuje výši teploty v prostorách bytového domu. Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu o hospodaření energií, který stanovuje mimo jiné některá opatření pro zvyšování hospodárnosti užití energie a povinnosti fyzických a právnických osob při nakládání s energií a požadavky na uvádění spotřeby energie a jiných hlavních zdrojů na energetických štítcích výrobků spojených se spotřebou energie. Dle ust. § 7 odst. 4 zákona o hospodaření energií platí, že vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni řídit se pravidly pro vytápění, chlazení a dodávku teplé vody stanovenými uvedenou vyhláškou. Samotná vyhláška v ust. § 2 odst. 6 stanovuje, že v průběhu otopného období jsou byty v době od 6.00 do 22.00 hod. a ostatní prostory v době jejich provozu vytápěny tak, aby dosažené průměrné teploty vnitřního vzduchu zajišťovaly výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem budovy. Dle přílohy č. 1 této vyhlášky poté platí, že výpočtová vnitřní teplota v otopném období pro vytápěné obývací místnosti (obývací pokoje, ložnice, jídelny, jídelny s kuchyňským koutem, pracovny, dětské pokoje, aj.) v trvale užívaných obytných budovách by měla činit 20˚ C.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.