Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalý manžel mi daroval dům, který by byl jednou pro naše děti. Samozřejmě že tam je doživotní břemeno. Já se dočasně s dětmi odstěhovala 2 kilometry od domu, aby byly ve městě, než dokončí školu. U soudu u rozvodu byla domluva, že vše zůstane jako bychom tam byli každý den - děti tam chodily krmit zvířata na zahradu, vše na co byly zvyklé.   U soudu majetek nerozdělovali s tím, že byla taková domluva.

Bohužel po roce po rozvodu si bývalý manžel našel přítelkyni, vyměnil fabky, zrušil schránku na poštu, sebral našim dětem klíče a nemají tam přístup, pokud on tam není.   I přesto, že jsem šla na polici, že tam máme veškeré osobní věci, oblečení, vše tam zůstalo, tak jak jsme tam žili a já jsem majitelka, Policie mi řekla, že tam nemůžu. Jsem zoufalá skrz děti, které tam mají vše jako dřív a nemůžou jít ani za svými zvířaty. Sebral jim klíče, prostě nemáme přístup k domu.

 

ODPOVĚĎ:
Zde záleží zda bylo věcné břemeno sjednáno jako výlučné nebo ne, tzn. zda oprávněný manžel z věcného břemene může dům užívat sám a ani vlastník (vy) nemůže toto právo rušit, nebo zda tam může bydlet, ale i vy dům můžete užívat. Doporučuji tedy zjistit, jak bylo věcné břemeno ve smlouvě sjednáno a jak je zapsáno v katastru nemovitostí. Pak by byla na místě eventuálně žaloba k soudu na umožnění vstupu.
Lze též uvažovat např. o prodeji domu i s věcným břemenem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.