Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může soused bez mého svolení svou asfaltovou silnicí zasáhnout na můj pozemek? Mohu nyní požadovat odstranění asfaltu z mého pozemku - čímž bude ale sousedovi silnice k ničemu, protože bez využití, spíše zneužití, našeho pozemku jen tou svou částí neprojede - prostě se tam nevejde, má ten svůj pozemek moc úzký aby tam projel traktorem. Dokážete odhadnout (dle svých zkušeností), jakou mám u soudu šanci tento spor o odstranění vyhrát?

Já myslel, že i ta část silnice, která leží jen na sousedovo pozemku je černá stavba, nemá totiž žádné povolení. Na internetu jsem ale našel odkaz na stavební zákon č. 183/2006 Sb. kde se píše něco o sjezdech od své nemovitosti k připojení na veřejnou silnici a tam SNAD ani povolení být nemusí????? Tak teď nevím zda (myslím tu část na jeho pozemku, ne tu nedovoleně zabranou část mého pozemku) je to černá stavba nebo povolení mít nemusí?   Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pakliže soused umístil asfaltový povrch na část Vašeho pozemku ve zlé víře (což z Vašich dotazů jednoznačně vyplývá), jste samozřejmě oprávněn se po něm (a to případně i soudní cestou) domáhat odstranění této stavby (resp. asfaltového povrchu). V tomto ohledu lze vyjít z § 1085 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Soud může na návrh vlastníka pozemku rozhodnout, že ten, kdo zřídil stavbu na cizím pozemku, ač na to nemá právo, musí vlastním nákladem stavbu odstranit a uvést pozemek do předešlého stavu. Soud přitom přihlédne, zda k zřízení stavby došlo v dobré víře. “
Pravděpodobnost Vašeho procesního ne/úspěchu nejsem schopen odhadnout – v tomto ohledu bude záležet na Vaší schopnosti prokázat veškerá žalobní tvrzení a především na právním názoru soudce.
Je pravdou, že pro výstavbu sjezdu či nájezdu na pozemní komunikace sloužícího k připojení sousední nemovitosti není zapotřebí získat žádné přivolení stavebního úřadu (jak to vyplývá z § 79/2 písm. i) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Jedním dechem je však nutné dodat, že to neznamená, že by bylo možné připojovat sousední nemovitosti (pozemky) na pozemní komunikace zcela volně – vždy je totiž nutné získat přivolení silničního správního úřadu (§ 10 zákona o pozemních komunikacích).
Dále je nezbytné si uvědomit, co platná právní úprava pod pojmem „sjezd“ a „nájezd“ vlastně chápe. Nejedná se o příjezdovou cestu vybudovanou na pozemku, nýbrž jde zpravidla o několik metrů dlouhé připojení pozemku k pozemní komunikaci (toto připojení bývá obvykle zřízeno na obecním/městském pozemku – většinou vede přes chodník či travnatý pás). K tomuto tématu naleznete více například zde:
https://www.obecpisecna.cz/obecni-urad/potrebuji-si-vyridit/povoleni-sjezdu/
Pakliže tedy soused na svém pozemku zřídil příjezdovou cestu k některé ze svých staveb, nejedná se o sjezd či nájezd, nýbrž o běžnou účelovou komunikaci (a pokud nebyla povolena, jde s největší pravděpodobností o tzv. černou stavbu). Sjezd/nájezd tvoří pouze ta část sousedem vybudované cesty, která leží na obecním/městském pozemku (za sousedovým plotem) a která fyzicky spojuje sousedovu příjezdovou cestu s veřejně přístupnou pozemní komunikací (pakliže veřejně přístupná pozemní komunikace přímo sousedí s hranicí sousedova pozemku, nemusel de facto sjezd/nájezd ani budovat).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.