Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Potřebovala bych poradit ohledně koupi podílu nemovitosti. Půjčuji přítelovi, který po rozvodu momentálně vyplácí v rámci majetkového vyrovnání určitou částku za nemovitost bývalé ženě, na toto peníze a raději bych měla nově svůj podíl v nemovitosti.   Na dům splácí přítel úvěr, je v zástavě u banky. Vzhledem k tomu, co vše musí přítel splácet (úvěr, další půjčku od rodiny na vyrovnání), bych raději než jen vyloženě půjčku tu částku jakoby vložila do svého podílu nemovitosti.

V domě s přítelem bydlím, už jsem tam i něco investovala, tak bych se cítila lépe, kdybych aspoň částečně ve svém. Přítel s tím souhlasí. A ještě doplním, že z předchozího vztahu má nezletilého syna. Moje prosba o radu tedy je – co je celkově po právní stránce a z Vašich zkušeností „lepší“? Sepsat mezi sebou půjčku nebo koupit podíl z nemovitosti? Děkuji, Tereza.

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru je jistě bezpečnější odkoupit či si nechat darovat část nemovitosti, neboť půjčku Vám v případě rozchodu nemusí přítel chtít splatit a budete ji pak muset složitě vymáhat. Vzhledem k tomu, že má dluhů více, mohlo by být vymožení celé částky nejisté. S převodem části nemovitosti na Vaši osobu však bude muset souhlasit zástavní banka, proto tuto variantu nejprve projednejte přímo s bankou. Patrně se také budete muset stát minimálně ručitelem v hypotečním úvěru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.