Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším vandalismus - zničení živého plotu. Od roku 2018 jsme měli na chalupě spor s novými sousedy, že máme plot a keře na cizím pozemku - na místní účelové komunikaci, která patří holandskému majiteli, nikoliv jim. Sousedé na nás podali podnět k prošetření na Stavební úřad. Zaměřením se zjistilo a stavební úřad uznal, že máme pravdu my.

Podali i podnět na Odbor dopravy k odstranění keřů z cesty a větví třešně nad cestou, Odbor dopravy jim rovněž nevyhověl. Během posledních dvou týdnů začal náš živý plot usychat, evidentně je postříkaný nějakým herbicidem. Můj manžel sousedku 29.10.2022 přistihl, jak nám keře láme, její manžel nám je předtím několikrát stříkal značkovací barvou. Vyzvala jsem je, aby nám přestali ničit zeleň, jejich reakce byla útočná a urážlivá. Fotografie a korespondenci přes DS mám. Živý plot pěstujeme od roku 1998, byl velmi pečlivě udržovaný, ve vynikající kondici, dlouhý cca 40 m. Škoda je značná, nehovořím o citové újmě. Zahradu máme velice rádi a máme ji v perfektním stavu. Zajímá mne, jakou mám možnost záležitost oficiálně řešit, primárně mi jde o to, aby nám už dal konečně pokoj a přestal škodit. Děkuji za radu.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaná situace je v zásadě řešitelná dvěma způsoby, a to veřejnoprávní či soukromoprávní cestou. S ohledem na fakt, že o totožnosti škůdců se lze pouze dohadovat (jelikož z Vašeho dotazu nevyplývá žádný přímý důkaz o tom, že živý plot byl poškozen právě sousedy), Vám doporučuji využít nejdříve veřejnoprávní variantu řešení.
1/ Veřejnoprávní varianta řešení:
Ten, kdo Váš živý plot poškodil, se mohl dopustit trestného činu či přestupku. Dle § 228/1 trestního zákoníku se trestného činu poškození cizí věci dopustí ten, kdo:
„… zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou …“
Za spáchání tohoto trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Pro úplnost dodávám, že škodou nikoli nepatrnou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 10.000,- Kč a nejvíce 49.999,- Kč (§ 138/1 písm. a) trestního zákoníku).
Pakliže by byla škoda na Vašem živém plotě nižší než 10.000,- Kč, mohlo by dojít ke spáchání přestupku proti majetku. Dle § 8/1 písm. a) bodu 4. zákona o některých přestupcích se tohoto přestupku dopustí fyzická osoba tím, že úmyslně způsobí škodu na cizím majetku zničením nebo poškozením věci z takového majetku. Za spáchání tohoto přestupku může být uložena pokuta do 50.000,- Kč (§ 8/4 zákona o některých přestupcích).
V této věci se proto můžete obrátit na Policii ČR či obecní policii s trestním oznámením, resp. s podnětem k zahájení přestupkového řízení.
2/ Soukromoprávní varianta řešení:
Na sousedy můžete samozřejmě podat k soudu žalobu, jejímž prostřednictvím se budete domáhat nahrazení způsobené škody a toho, aby sousedé přestali rušit výkon Vašeho vlastnického práva. Úspěch tohoto kroku bude nicméně záviset na tom, zda se Vám podaří prokázat, že sousedé způsobili škodu na Vašem živém plotě (dle znění dotazu usuzuji, že žádný takový důkaz zatím k dispozici nemáte).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.