Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Postavili jsme s bývalým přítelem rodinný dům RD kolaudovaný 2017. Vše jsme dělali společně, ale on zaplatil více peněz, tak 3/4, ale já se o vše starala apod. Nemovitost je v podílovém spoluvlastnictví 1/2. 2021 jsem ho opustila (je nám 68 let), už nekomunikujeme, jen přes email a z jeho strany jen urážky, jak ho chci okrást.   2022 mi vyplatil 1.000.000 Kč, jako předběžnou zálohu na budoucí vyrovnání, abych si mohla zrekonstruovat svůj domek.

Na to máme písemnou smlouvu. V domě nikdo nebydlí ty 2 roky, občas tam nezávisle zajedeme kouknout. Dům společně prodat nechce, víc vyplatit mi nechce, že mám dost a já se chci zbavit toho věčného tahání, tak uvažuji o prodání svého podílu.   Už jsem si vše zjistila. Vím, že bych ho tím hodně poškodila, což také nechci, jen pokud nebude jiná možnost. Odhad je kolem 7.000.000 Kč a nabízejí mi 1.800.000 Kč za moji polovinu. Teď jsem dokonce zjistila, že svou polovinu zadlužil a je tam od banky zástava. Otázka zní. Když takto prodám pod cenu svoji polovinu, musím mu vrátit ten vyplacený milion? Děkuji za odpověď. S pozdravem Albína.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel nemám informace, jakým způsobem je koncipovaná smlouva ohledně finančního vkladu bývalého přítele na rekonstrukci domku. Pakliže ve smlouvě není uvedena klauzule o tom, že byste měla v případě prodeje či převodu finanční obnov vrátit, nevidím důvod k tomu, abyste ho z tohoto titulu vracela. Je tedy rozhodné, zda je ve smlouvě uveden účel a případná povinnost na navrácení hodnoty vkladu. Důležité rovněž je, jak je samotná smlouva co do obsahu postavena, aby ji případně soud neposoudil jako smlouvu o půjčce. Rovněž je důležité, zda je ve smlouvě uvedeno, že v případě prodeje podílu, má bývalý přítel nárok na podíl na zisku z utrženého prodeje.
Vhodné by však bylo, i když to zákon přímo nevyžaduje, abyste případný odkup nabídla nejprve bývalému příteli a až následně, pokud nabídky nevyužije, kontaktovat případné zájemce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.