Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tchýně mi v roce 2021 darovala dům, její syn s tím souhlasil a bylo mu uděleno užívací právo. Užívací právo má i tchýně, ale nevyužívá ho, jelikož je umístěna v domově důchodců. Momentálně se situace vyhrotila, můj manžel tedy syn dárkyně, si našel milenku a odstěhoval se k ní. V domě nikdo nebydlel dům byl prázdný využívali jsme ho pouze k rekreačním účelům.

Bydleli jsme v jiném městě já jsem přišla o bydlení ne svojí vinou, tak jsem neměla jinou možnost než se nastěhovat do darovaného domu, ve kterém nikdo jiný nebydlel a nebydlí, jen já. Podala jsem žádost o rozvod a manžel i s milenkou začali do domu jezdit i za mé přítomnosti a vznikaly problémy. Momentálně na mě manžel podává žalobu pro vrácení daru pro nevděk a hrubé porušování dobrých mravů. Nikomu nebráním, jsem v domě sama, starám se o celý dům a platím veškeré poplatky za celý. Dům má dvě bytové jednotky a je dost velký. Nabídla jsem bývalému manželovi spodní byt o velikosti 3+1 on to odmítl. Tchýně má demenci a letos (2023) zbavená částečně svéprávnosti. Může mě bývalý manžel vyhodit a za jakých okolností bych musela vrátit dar, když se ničeho nedopouštím. Předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník upravuje odvolání daru pro nevděk v § 2072 a následující. Odvolat dar z důvodu nevděku lze pokud obdarovaný dárci či jeho osobě blízké ublížil úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy. Ublížení může zahrnovat jak stránku fyzickou, tak stránku psychickou. Pro řádné uplatnění odvolání daru je třeba dodržet lhůtu stanovenou v ustanovení § 2075 obč. zák. , kdy lze dar odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci (či osobě blízké) ublížil či ode dne, kdy se o tom dárce dozvěděl. Z uvedeného tedy vyplývá, že k platnému odvolání daru je nutné splnit přísné zákonné podmínky a vždy záleží na okolnostech konkrétního případu a uvážení soudu. Z Vašeho dotazu vyplývá, že pravděpodobně Váš manžel úspěšný nebude. Neznám však veškeré okolnosti a znění žaloby, proto nemohu s jistotou předjímat výsledek soudního řízení. Doporučuji Vám uchovat si veškerou komunikaci s manželem, včetně sms zpráv apod. a od této chvíle s ním komunikovat již jen (prokazatelně) písemně. Pokuste si sehnat důkazy či alespoň svědky, kteří Vám u soudu potvrdí, že jste manželovi nabízela k užívání spodní byt a že mu nijak neomezujete přístup do domu. Pokud jste schopna tyto skutečnosti prokázat, neměl by být důvod žalobě vyhovět. Navíc manžel podává žalobu jakožto opatrovník své matky, proto by primárně ono porušení dobrých mravů mělo směřovat vůči matce, je však pravdou, že dle zákona lze dar odvolat i pro ublížení osobě blízké dárci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.