Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Soused staví na hranici mého pozemku a v rámci tzv. manipulačního prostoru pro svoji stavbu mi ohraničil a zabral po celé délce 75 m, cca 1 m ze dvora a zahrady. Ve dvoře zrušil zeď, která pozemky oddělovala a chránila vstup na moje pozemky.

Zároveň došlo k odstranění některých porostů na zahradě. Tato situace trvá již 3 roky a nevím, kdy skončí. Ústně mi byly přislíbeny již 3 termíny dokončení, ale stále se nic neděje. Mohu se dožadovat postavení zdi a také finančního odškodnění? Jakým způsobem? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Byť to ze znění dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že všechny Vámi uvedené sousedovy zásahy se udály s Vaším souhlasem.
Co se týče zabrání části Vašeho pozemku (úzkého pruhu podél hranice pozemků), je nutné vyjít z § 1022/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné. “
Ze znění dotazu usuzuji, že k dohodě mezi Vámi a sousedem došlo, náleží Vám tedy náhrada za to, že soused trvale užívá část Vašeho pozemku. Pakliže jste se sousedem výši této náhrady nesjednala, bylo by možné uvažovat o tom, že Vám náleží taková náhrada, jaká odpovídá výši nájemného za užívání stejné části pozemku (v daném místě a čase).
Pokud jde o odstranění zdi, je podstatné, kdo byl jejím vlastníkem. Pakliže tato zeď patřila Vám, byl soused oprávněn k jejímu odstranění pouze s Vaším souhlasem. Jestliže soused jednal svévolně, máte samozřejmě právo požadovat po něm náhradu vzniklé škody, a to uvedením v předešlý stav nebo poskytnutím peněžní náhrady.
Prakticky totéž platí o sousedem odstraněných dřevinách. Je nepochybné, že vlastnicí těchto dřevin jste byla Vy – náleží Vám proto náhrada za způsobenou škodu.
Pokud tato situace trvá již tři roky, je nejvyšší čas se začít po sousedovi domáhat poskytnutí výše uvedených náhrad – obecná promlčecí lhůta je totiž tříletá (Vaše právo na poskytnutí náhrad by se mohlo začít – zčásti – promlčovat).
Je zapotřebí, abyste souseda písemně vyzvala k poskytnutí peněžité náhrady za užívání části Vašeho pozemku a dále náhrady škody za odstraněnou zeď (pokud jste byla její vlastnicí) a dřeviny. Vše je nutné přesně vyčíslit. Nebudete-li si jista, jak tuto výzvu sepsat, popř. budete-li chtít dát této výzvě větší důraz, můžete se v této věci obrátit na advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva), který Vás může při jednání se sousedem zastoupit.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.