Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastník bytu 3+1 v osobním vlastnictví. Několik let žiji s přítelkyní a protože je mi už 61 let a přítelkyně je mladá, rozhodl jsem se jí byt darovat. A protože nevím co by bylo nejlepší, jestli byt přítelkyní darovat, nebo by jen stačilo přepsat? Chtěl bych se proto zeptat, jak nejlépe to udělat.   Samozřejmě bych po přítelkyní nechtěl žádné peníze.

Ještě jsem chtěl podotknout, že mám z předešlého manželství dvě dospělé děti, se kterými nemám dobré vztahy a nestýkám se s nimi. Děkuji s pozdravem Marika.

 

ODPOVĚĎ:
Za svého života můžete s bytem naložit dle svého uvážení, pokud byste věc řešil až závětí, tak dětem se musí dostat alespoň povinný díl. Pokud chcete převod řešit za života, tak máte možnost přítelkyni celý byt buď prodat nebo darovat. V případě prodeje se žádná daň neplatí, v případě daru by byla přítelkyně od daně osvobozena, pokud splňuje podmínku zákona o dani z příjmu, že s Vámi žila nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečovala o domácnost nebo byla na Vás odkázána výživou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.