Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým manželem máme dům ve společném spoluvlastnictví. Každý ½. Po rozvodu se odstěhoval a já se zde starala o dům, bydlel zde náš syn, 16 let, protože k otci nechtěl (společná péče). Platila jsem elektriku, plyn, odpady, opravy. On platil vodu a internet. Chodil sem kdy se mu zachtělo, nic jsem mu nenařizovala a nezakazovala. Je spoluvlastník.

Nyní má přítelkyni a chce ½ ode mne odkoupit. Já ji prodat nechci a nemám na vyplacení. Navrhla jsem mu, ať tedy tady bydlí stejnou dobu jako jsem bydlela já a pak se uvidí. Já bych se odstěhovala a chovala se jako se choval on. Vlastnická práva by byla dodržena.   Myslíte si že je to právně v pohádku?   On s tím nesouhlasí, protože měl možnost si nešetřit peníze. Já bohužel ne, nemám ani takový příjem. Děkuji moc za odpověď. Liběna.

 

ODPOVĚĎ:
Právní normy jsou v občanském právu více méně dispozitivní. Můžete si tak ujednat téměř cokoliv, co neodporuje veřejnému pořádku a dobrým mravům. Je ale podstatné, abyste se na dohodě dohodli oba dva. Pokud se nedohodnete na zrušení podílového spoluvlastnictví a na vypořádání, může na návrh jednoho podílového spoluvlastníka rozhodnout soud.
Pokud Váš bývalý manžel s Vaším návrhem nesouhlasí, je potřeba dál jednat a dobrat se buďto ke konsenzu nebo se obrátit na třetí subjekt tj. mediátora, soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.