Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně spoluvlastnictví. Jsme tři majitelé pozemku s chatou a zahradou. Všichni rovným dílem. Je možné, aby jeden z vlastníků, přes nesouhlas ostatních, nechal udělat kopii klíčů od pozemku i chaty a poskytl je dalším osobám, kteří nejsou vlastníky a ti pak pozemek i chatu užívají pro své účely bez souhlasu (s výslovným nesouhlasem) dalších vlastníků, což pak omezuje má vlastnická práva? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Při podílovém spoluvlastnictví a společné správě je rozhodné, zda se o vytvoření klíčů k užívání třetímu subjektu dohodla většina podílových spoluvlastníků. Pakliže se tak rozhodl jediný vlastník, který nemá většinový podíl, nejedná tak v souladu s občanským zákoník. S tímto postupem nemusíte souhlasit. Pakliže třetí osoby budou využívat i Váš podíl, náleží Vám náhrada za omezení majetkového práva.
Je na místě vyjádřit většinově nesouhlas s tím, aby podílový spoluvlastník takto nakládat se společným majetkem a případně se bránit u soudu, pakliže Vám spoluvlastník nenabídne vyrovnání, se kterým byste souhlasili.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.