Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v bytovém domě - spoluvlastnictví ideální 1/6. Dotaz se týká topení - to v domě nefungovalo. Trvalá porucha kotle v kotelně - topilo se na hlavní komín. Neplatiči. Odstřihla jsem se a mám elektrický kotel. Revizi mám, stačilo ohlášení od stavebního úřadu.   Hlavní komín vyhořel a bouchnul z důvodu šlendriánství uživatelů a začali topit na vedlejší komíny.

Mají jen revize a nemají můj souhlas - jsem majitel 1/6 komínů a obávám se dalšího vyhoření. Další spor je, že z důvodu vyhořelého komína mi zatéká do bytu. Ostatní to popírají. Žádala jsem o znalecký posudek na vyhořelý komín písemně všechny uživatele. Do dnešního dne (3.5.2023) nepřišla odpověď. Má se zakládat SVJ, já souhlasím až po vyřešení tohoto problému. Dům není pojištěn, jak prosím toto řešit? Děkuji za pochopení.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je jakýkoliv problém ohledně majetku, který je v podílovém spoluvlastnictví, pak se musí spoluvlastníci domluvit nebo se soudit. K užívání komínu samozřejmě spoluvlastníci potřebují Váš souhlas, mohla byste požádat stavební úřad, aby provedl místní šetření a zjistil situaci a nařídil odstranění závadného stavu. Pokud dochází ke škodě na Vašem majetku z důvodu, že není řešen vyhořelý komín, opět byste se musela žalobou domáhat náhrady škody po spoluvlastnících a případně u stavebního úřadu opět žádat o rozhodnutí o odstranění závadného stavu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.