Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Oplocení našeho pozemku je provedeno 30 cm od hranice vyměřené geodetem a zaznamenané v katastrální mapě (uvnitř našeho pozemku). Hranice dle katastrální mapy byla vyznačena hraničními kameny. Soused hraniční kameny odstranil a prohlašuje pozemek mezi plotem a oficiální hranici pozemku dle katastrální mapy za svůj. Zároveň si činí právo používat námi vybudovaný plot, na našem pozemku. Má soused pravdu a má právo odstranit hraniční kameny?

ODPOVĚĎ:

Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Soused není samozřejmě oprávněn užívat nic, co je Vaším vlastnictvím (tedy pruh pozemku, hraniční kameny ani plot).
V této souvislosti lze odkázat na § 1012 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. “
Soused tedy není v žádném případě oprávněn užívat Váš pozemek (byť se jedná o úzký pruh za Vaším plotem), tím spíše pak není oprávněn manipulovat s Vámi umístěnými kameny či užívat Váš plot (předpokládám, že tento plot je Vaším vlastnictvím – tedy že jste ho vybudovali Vy).
Máte-li pod pojmem „hraniční kameny“ na mysli geodetické značky, které označují hranice pozemku po posledním měření, mohl by se soused jejich odstraněním dopustit i přestupku.
V současné chvíli Vám doporučuji písemně vyzvat souseda k zanechání jeho počínání, tzn. k ukončení užívání Vašeho majetku a k jeho navrácení do původního stavu. Pakliže by soused této Vaší výzvy neuposlechl, nezbývalo by Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Dle § 1040/1 a § 1042 občanského zákoníku platí, že:
„Kdo věc neprávem zadržuje, může být vlastníkem žalován, aby ji vydal. “
„Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje. “
Pro přípravu předžalobní výzvy a následně žaloby, stejně jako pro zastupování v rámci soudního řízení Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
Řešením by také mohlo být přesunutí Vašeho plotu až na skutečnou hranici pozemků (je-li to technicky snadno proveditelné).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.