Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním s ex partnerem ideální 1/2 RD, dosud zde žijeme s dětmi, nejsme manželé. Podal žalobu na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Zabývá se soud nejen reálným rozdělením domu na samostatné budovy (to by bylo nákladné viz informace od realitního odhadce), ale dům by bylo možné rozdělit s méně nákladnými úpravami - schody do patra, vstup např. přes terasu, úprava podružné měření energií popř. břemeno (voda, elektřina, tepelně čerpadlo) a pár jiných úprav - vznikly dva byty horizontálně - tedy rozdělení na dva byty.

V přízemí i patře je samostatné sociální zařízení, v patře není pouze kuchyň (lze přidělat). Velikostně je to reálné dole by vznikl byt 3kk a nahoře 4kk. Energie jsou společné pro celý dům - nejsou momentálně rozdělené na patra - podlahové vytápění, každé má svoji ovládací jednotku na okruhy na patře. Voda a elektřina jsou prozatím společně měřeny v přízemí v chodbě. Je reálné, aby soud rozhodl i o rozdělení takto na byty? Pokud bych byla schopna zafinancovat úpravy i přes to, že ex partner nesouhlasí? Chtěl mne vyplatit, ale není tolik solventní, tak chce dům prodat. V domě žijí i 3 děti, z toho 2 naše společné. Proto bych dům ráda rozdělila na byty, hlavně kvůli dětem. Na domě máme každý jednu svou zástavu u banky, ale hypotéky nejsou na tento dům nýbrž na jiné pozemky. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud bude soud rozhodovat o vypořádání podílového spoluvlastnictví, bude vycházet v prvé řadě z tvrzení a návrhů, která jsou nesporná. Na čem se tedy dohodnete, to potvrdí, nebude-li to v rozporu zájmů dětí. I na zájem dětí soud bez návrhu hledí při rozhodování o dalším osudu po rozvodu/rozchodu a vypořádání majetkových poměrů.
Pakliže je možné takové rozdělení, jaké jste předeslala v dotazu i s dalšími specifiky, která jste uvedla a protinávrh opřete hlavně co do zájmu dětí, je velká pravděpodobnost, že soud rozhodne co do Vašeho návrhu.
Nevím však, v jakém stádiu je aktuálně soudní řízení, které vyvolat Váš bývalý partner, zda jste již měla možnost se k žalobnímu návrhu vyjádřit a podobně. Každopádně, pokud do vyjádření uvedete právě takový rozbor či návrh na přestavbu a rozdělení RD na dva byty, nevidím důvod, proč by takový návrh ani z části neobstál.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.