Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před pár lety jsme koupili pozemek a při digitalizaci katastrální mapy se zjistilo, že sousedka neoprávněně užívá náš pozemek, neboť je špatně postaven plot. Doporučeným dopisem jsem ji 28.2.2023 sdělil, ať do 20.4.2023 vyklidí vše na našem pozemku, že budu odstraňovat plot, který je dle jejího názoru náš. Součástí plotu je klec, kde má sousedka slepice.

Část té klece je na našem pozemku. Můžu po 20.4.2023 odstranit část klece, která je na našem pozemku? Upozorňuji, že s ní není žádná domluva, a že jsme ji nabídli, aby si náš pozemek, který je za plotem odkoupila. Na náš návrh nereagovala a ani to neočekáváme.

 

ODPOVĚĎ:
Podmínky pro svépomocné odstranění sousedčiny klece na slepice z Vašeho pozemku jsou zakotveny v § 14 občanského zákoníku:
"Každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě.
Hrozí-li neoprávněný zásah do práva bezprostředně, může jej každý, kdo je takto ohrožen, odvrátit úsilím a prostředky, které se osobě v jeho postavení musí jevit vzhledem k okolnostem jako přiměřené..."
Za právně ideální je proto nutné považovat ten postup, kdy se po úpravě oplocení obrátíte na soud s žalobou, jejímž prostřednictvím se budete domáhat, aby sousedka svou klec z Vašeho pozemku odstranila (ve smyslu § 1042/1 občanského zákoníku).
Je nicméně pravdou, že takový postup by byl dosti zdlouhavý (a nákladný). Dle mého názoru si lze proto představit i svépomocné odstranění sousedčiny klece z Vašeho pozemku, to ovšem pouze za předpokladu, že budete schopni tuto klec přemístit na sousedčin pozemek, aniž by došlo k jejímu poškození, rozebrání apod. Je-li možné tuto klec jednoduše přesunout na sousedčin pozemek, aniž by klec doznala úhony (resp. aniž by byl poškozen jiný sousedčin majetek), myslím si, že tento přesun můžete uskutečnit vlastními silami.
Pakliže takový jednoduchý přesun klece na sousedčin pozemek možný není, lze Vám doporučit obrátit se v této věci na soud. Pro přípravu předžalobní výzvy a žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu upozorňuji, že pokud sousedka užívá část Vašeho pozemku v dobré víře po dobu alespoň deseti let, mohla se stát vlastnicí této části pozemku, a to na základě vydržení (§ 1089 a násl. občanského zákoníku).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.