Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Spoluvlastním dům se sestrou, každý má jednu polovinu. Dům nám darovala má matka 2019, v domě též dále bydlela, nyní je 2,5 roku v domově důchodců. V části bytu bydlí 9 let má dcera s dětmi. Ústní souhlas s jejím bydlením a písemný souhlas s jejím trvalým pobytem dala má matka v době jejího většinového vlastnictví (6/4).

Nyní chce má sestra nastěhovat do části bytu po matce svoji dceru s přítelem. S nastěhováním přítele neteře nesouhlasím. Musí mít sestra k nastěhování přítele neteře můj souhlas? Je stále platný souhlas s ubytováním pro moji dceru?

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste dva vlastníci, potřebujete jak k běžné správě společné věci (domu), tak k rozhodnutí o významné záležitosti souhlas Vás obou (viz § 1126 a násl. občanského zákoníku). Pokud tedy již nemáte se sestrou uzavřenu dohodu ve smyslu, že každý ze spoluvlastníků užívá konkrétní část domu a může umožnit komukoliv jeho část užívat (což předpokládám nemáte) bez souhlasu druhého spoluvlastníka, pak Vaše sestra Váš souhlas potřebuje s užíváním části domu jak její dcerou, tak jejím přítelem. Stejně tak Vy potřebujete souhlas Vaší sestry s užíváním části domu Vaší dcerou s dětmi. Souhlas musí dát aktuální vlastník. Spolu s darováním domu matčin souhlas pozbyl významu.
Doplním, že k podpisu případné nájemní smlouvy je pak vyžadován podpis druhého spoluvlastníka, kdy má každý ze spoluvlastníků nárok na poměrné nájemné (pokud by například byl v domě pouze jeden nájemník). Doporučuji Vám ideálně uzavřít se sestrou písemnou dohodu o způsobu užívání domu, zejména pokud se dům skládá ze dvou bytů (byť nejde o bytové jednotky v právním slova smyslu) a je tak možné si stanovit, kdo který byt bude užívat. Zároveň je vhodné ujednat režim případných souhlasů s ubytováním např. osob, které nejsou příbuznými spoluvlastníků apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.