Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Já a můj přítel žijeme ve společné domácnosti, máme spolu dvě malé děti, ale nejsme manželé. Na jaře 2011 jsme koupili byt na hypotéku (byt je zastaven hypotékou) a na jaře 2014 nám končí první fixační období. Byt i hypotéka je psaný na přítele. Dohodli jsme se, že polovinu bytu daruje mně.

Můj dotaz je, jestli 1/2 bytu může na mě nechat přepsat kdykoliv, a hlavně jestli to bude vlastně "DAR" od přítele a musím z něj platit daň, příp. kolik procent daň je. Je rozdíl v případné dani, když nejsme manželé a kdybychom byli manželé? Jak máme postupovat, zda stačí napsat nějaký papír o naší dohodě (např.od notáře?) a podat jej na katastr nebo jestli je to složitější. Kdyby došlo k úmrtí přítele (nebo mě po přepsání 1/2 bytu na mě), dědí naše nezletilé děti (5 a 2,5 roku)? Pokud ano, můžeme jejich dědictví prodat a koupit jinou nemovitost např. z důvodu toho, že by to 1 rodič finančně nezvládal? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
1) DAR A DAŇOVÁ POVINNOST

Váš přítel Vám může darovat tzv. spoluvlastnický podíl o velikosti 1/2 k předmětnému bytu. Darovací smlouvu naleznete na stránkách naší poradny zde.
Protože jde o nemovitost (byt) musí být smlouva písemná, navrhuji nechat ověřit Vaše podpisy na pobočce CzechPoint (na pobočkách České pošty), notář nebude třeba. Cena za ověření podpisu je (zatím - rok 2012) 30 Kč.
Darovací smlouvu necháte vyhotovit v 6 vyhotovení (z toho 1 vyhotovení s úředně ověřenými podpisy). Jedna smlouva bude Vaše, druhá Vašeho přítele. 1 ověřená spolu s 3 obyčejně podepsanými smlouvami bude zaslána spolu s návrhem na vklad do katastru nemovitostí příslušnému katastrálnímu úřadu. Kolek stojí 1000 Kč.
Co se týká darovací daně – není třeba se bát. Jakožto osoba osvobozená od daně - osoba, která žila s dárcem nejméně po dobu jednoho roku před převodem ve společné domácnosti - ve smyslu § 11 odst. 3 písm. b) ve spojitosti s § 19 odst. 3 z. č.357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitosti.
V tomto případě navrhuji sepsat prohlášení o tom, že žijete ve společné domácnosti, zmiňte v prohlášení, že spolu máte i malé děti, toto prohlášení nechte podepsat a ověřit na CzechPointu (opět 30 Kč). Nebudete jej potřebovat, ale v případě, že by se na Vás finanční úřad obrátit, budete jej mít připravený.
V této věci nebudete ani podávat daňové přiznání (ust. § 21 odst. 5 zákona o dani darovací, dědické a dani z převodu nemovitosti).
2) DĚDĚNÍ NEZLETILÝCH DĚTÍ
V případě úmrtí jednoho z rodičů nezletilých dětí, bude záležet pokud zemřelý zanechá závěť či nikoli a dále, zda byla zemřelá osoba provdaná či nikoliv.
Pokud půjde o nesezdaný pár a osoba zemře bez závěti - bude se dědit podle zákonné posloupnosti a v tomto případě budou dědit nezletilé děti.
Pokud půjde o manželský pár a osoba zemře bez závěti – bude se dědit podle zákonné posloupnosti, v tomto případě bude dědit pozůstalý manžel a pak děti zemřelého všichni stejným dílem.
Pokud osoba zanechá závěť, není rozhodné, zda byla sezdaná nebo nesezdaná, bude se dědit podle vůle zůstavitele, která bude vyslovena v závěti. V této souvislosti upozorňuji na zákonný požadavek ochrany neopomenutelných dědiců (potomci). V případě že se rozhodnete sepsat závěť, doporučuju sepsat ji formou notářského zápisu.
3) PRODEJ NEMOVITOSTI, POKUD BY JI POZŮSTALÝ DRUH S DĚTMI FINANČNĚ NEVZDÁVAL
Nezletilci nemají způsobilost k právním úkonům, ta se nabývá až zletilostí. Do té doby by měli vždy ve věcech dispozice (prodej) zděděného majetku soudem ustanoveného kolizního opatrovníka, který by hájil jejich zájmy. V případě prodeje bytu v době, kdy by byli dědicové stále nezletilými, bude potřeba k prodeji přivolení soudu. V takovém případě by se zkoumalo například i to, zda je výše ceny stanovena spravedlivě a zda nedochází ke krácení majetkových zájmů nezletilců.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.