Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebují vědět jak lze ošetřit práva k nemovitosti, kterou vlastní jiná osoba a bude mi ji za několik let darovat. Dá se udělat něco jako povinnost darovat nemovitost? Nebo smlouva o budoucí darovací smlouvě? Poraďte, děkuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
V tomto případě lze využít smlouvu o smlouvě budoucí darovací ve smyslu § 50a občanského zákoníku.
Smlouva o smlouvě budoucí darovací musí být písemná a je nezbytné vymezit v ní časový úsek, do kterého má být samotná budoucí smlouva uzavřena. V této smlouvě je třeba důsledně vymezit strany, a to nejen strany smlouvy o smlouvě budoucí, ale i strany smlouvy budoucí, předmět (tedy závazky smluvních stran) smlouvy budoucí. Dále je třeba vymezit podstatné náležitosti smlouvy budoucí - v případě smlouvy budoucí darovací se jedná o bezúplatné převedení věci.
Pokud je předmětem práv a povinnosti budoucí smlouvy nemovitost, lze doporučit do smlouvy o smlouvě budoucí darovací uvést závazek dárce, že nemovitost, která má být převedena na obdarovaného, nebude v době účinnosti postižena zástavním právem, věcným břemenem, nájmem či jinou právní závadou.
Pokud uvažujete o takto závažném kontraktu, doporučuji předat záležitost doporučenému advokátovi, který se na smluvní právo specializuje. Smlouva o smlouvě budoucí darovací je poměrně složitá listina, kterou nelze sepsat neodborně "doma v kruhu rodiny u jídelního stolu" (riskujete pak možnost neplatnosti smlouvy pro formální nedostatky).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.