Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám v úmyslu podat tzv. "sousedskou žalobu" na souseda, který mne omezuje na mých právech a není s ním rozumá domluva. Vlastník pozemku je však jeho matka, která leží dlouhodobě na LDN a není s ní možno tedy komunikovat.

Veškerou správu nemovitosti a předmětného pozemku tak vykonává zmíněný soused - syn matky, na kterou je pozemek a nemovitost napsána. Je možno podat žalobu na něj, když matka není schopna ve věci jednat? S kým mám komunikovat? Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Neboť § 127/1 Občanského zákoníku hovoří pouze o vlastníkovi věci, je dle mého názoru vhodnější v této souvislosti vycházet z obecné ochrany vlastnického práva dle § 126/1 Občanského zákoníku, který již poskytuje ochranu všem vlastníkům proti každému, kdo do jejich vlastnického práva neoprávněně zasahuje. Se zahájením soudního řízení se synem Vaší sousedky (popř. se zahájením předžalobního jednání) by proto neměl být žádný problém.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.