Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám auto, které bežně nepoužívám a které stálo na veřejném parkovišti. Po nějaké době jsem zjistila, že tam auto není. Zašla jsem ihned na Policii, kde mi bylo sděleno, že auto bylo odtaženo soukromou firmou z důvodu čištění veřejného prostranství. Jelikož jsem to zjistila asi po měsíci, byl dluh 5000 Kč.

Majitel odtahovky řekl, že mi auto nechá ekologicky zklikvidovat, jestliže ihned nepřinesu peníze a vyhrožoval i exekucí. Domáhala jsem se pomoci i na Městském úřadě, pro který odtahová firma pracuje, protože jsem byla mimo bydliště a o čištění jsem nevěděla. Město mě však odkázalo opět na odtahovku. Auto stojí na záchytném parkovišti již rok, majitel odtahové firmy chce zaplatit kolem 100.000 Kč, vyhrožuje exekutorem. Telefonicky i písemně jsem mu sdělila, že dle rozhodnutí Ústavního soudu je povinnen auto vrátit na původní místo a já zaplatím pouze 2x odtah, pár dní parkovného a případnou pokutu. Jde o to, že auto chátrá a zřejmě už nebude ani provozuschopné. Myslím si, že firma nemá zadržovací právo a ani po mě nemůžou chtít peníze, které požadují. Děkuji, Zuzka

ODPOVĚĎ:
Osobně jsem zcela opačného názoru. Pokud necháváte vůz stát na ulici dlouhodobě, musíte předvídat, že se taková situace může stát a nést následky. Z dotazu nevyplývá, že odtah by byl proveden neoprávněně. Fakturovaná částka za 1 rok stání na odtahovém parkovišti nenaznačuje nestandardní postup odtahové firmy. Rozhodnutí Nejvyššího soudu o povinnosti odtahové firmy vrátit odtažený automobil na místo je právně nezávazný, osobně ho považuji za sporný, a to i přesto, že byl potvrzen Ústavním soudem - podotýkám, rozhodnutí soudů nejsou v našich právních podmínkách závazná a poskytují pouze vodítko a zdroj výkladu zákona.
Samozřejmě, nic Vám nebrání řídit se přesvědčením a na základě rozhodnutí Ústavního soudu se bránit i žalobou na odtahovou firmu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.