Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V současné době kupujeme s přítelem byt. Je to byt v osobním vlastnictví, ale když jsme se podívali na katastr, tak je tam poznámka "Zástavní právo smluvní". Informovali jsme se u realitní kanceláře co to znamená a prý měl pán na byt hypotéku.

Realitní kancelář údajně zařídí to, že pošlou peníze přímo bance, která mu ji poskytla (zřejmě kvůli oddlužení) a jelikož si přes stejnou realitku kupuje pán větší byt, zařídí mu hypotéku novou, která by měla být na nový byt. To vše se dá pochopit, ale potřebovali bychom vědět, nač si dát ve smlouvě pozor a co by mělo ve smlouvě být, abychom nenaletěli. Zatím jsme zaplatili pouze 10% z kupní ceny jako rezervační poplatek. děkuji, Vlasta

ODPOVĚĎ:
Kupní smlouva vyžaduje přesnou specifikaci smluvních stran (kupujícího a prodávajícího); uvedení kupní ceny (dohodnutá, stanovená znaleckým posudkem apod.) včetně způsobu jejího splácení (např. formou splátek, záloh, doplatku); přesnou specifikaci kupované nemovitosti (adresa, umístění dle výpisu z KN, rozměry místností apod.); prodávající musí prohlásit, že je vlastníkem nemovitosti a za jakého titulu toto své právo odvozuje (např. kupní smlouva, darování, dědictví) a kupující musí projevit vůli nemovitost koupit; vhodné je uvést vzájemná práva a povinnosti plynoucí zejména z občanského zákoníku včetně možnosti odstoupení od smlouvy, uveďte podíl, do kterého s přítelem byt nabýváte (např. každý 1/2); prodávající musí upozornit na vady, o kterých ví, avšak není povinen na ně upozorňovat, jsou-li zjevné (např. vada v podobě zástavního práva zjistitelná z katastru nemovitostí).
Rozhodně neuzavírejte smlouvu, se kterou jakkoliv nesouhlasíte a dokud není zástavní právo z katastru vymazáno (proto si údaje z KN aktualizujte). Předejdete tak možným budoucím problémům. Další rady naleznete na internetu. Pokud byste si nebyli jistí, můžete se obrátit na právní pomoc právníka či advokáta (od toho tu jsou).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.