Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Syn koupil řadový domek a vše souhlasilo se stavem v katastru nemovitostí. Katastrální úřad provedl vklad v souladu s kupní smlouvou. Zhruba před rokem podal na katastrální úřad soused stížnost, že za domkem není pozemek syna, ale vede tudy cesta. O přístup k jeho pozemkům se nejedná - nesouvisí to s požadovanou změnou.

Katastrální úřad rozhodl, že se stala v roce 1977 chyba a převedl část pozemku za domkem (cca 20 m2) do majetku města. Změnil mapu. Syn se odvolal. Neproběhlo žádné šetření na místě a katastrální úřad odvolání zamítl. Bývalá majitelka (již zemřela) platila řádně daň i z odebrané části pozemku a zaplatila i daň z prodejní ceny. Syn samozřejmě platil daň také. Je reálná možnost získání uvedeného pozemku? Pokud ano, poraďte jak má syn postupovat. Dobrá víra a přes 30 let užívání pozemku v odvolání katastrálnímu úřadu nestačilo. Děkuji, Kamil

ODPOVĚĎ:
Pokud již nelze v řízení před katastrálním orgánem pokračovat (zejména z poučení není zřejmá možnost dalšího řízení), je možné rozhodnutí přezkoumat před soudem v řízení podle části V. občanského soudního řádu (řízení ve věcech, o nichž bylo rozhodnuto jiným orgánem). Podmínkou je, že věc musí být tzv. soukromoprávní, musí být vyčerpány řádné opravné prostředky v řízení před správním orgánem a rozhodnutí správního orgánu musí nabýt právní moci. Podrobněji pak § 244 a násl. občanského soudního řádu o.s.ř..
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.