Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupil jsem pozemky v exekuci. V katastru jsem si zjistil polohy všech pozemků až na jeden, který nebylo možné najít z důvodu nečitelnosti katastrální mapy (zjednodušená evidence). Došlo k digitalizaci, parcela je zatopena vodou a uprostřed je ostrov. Na ostrově (mé parcele) je postavena chata.

Stavební úřad mě vyzval abych doložil podklady o legálnosti stavby. Byl jsem se podívat na místo a stavba i celý ostrov je užíván neznámou osobou. V katastru nemovitosti není o stavbě žádná zmínka. Jak postupovat? Čí je stavba - toho kdo ji užívá (a zřejmě i postavil za dob totality) nebo moje? Všiml jsem si, že chata má přidělěno i číslo. Jedná se o katastrální území Spytihněv, parcelní číslo 2110/60.  Jak nejlépe v této věci postupovat? Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Ideální je nejdříve zjistit, co je to za stavbu - pokud má přidělené číslo (a je to pravé číslo), bude se ve spádové obci dát zjistit, zda je to černá stavba nebo pouze chata postavená v době, kdy se při evidenci staveb neuplatňovala povinnost vkladu práva do katastru nemovitostí.
Pokud se nejedná o černou stavbu, doporučuji se pokusit komunikovat s novým majitelem. Na něm je také povinnost legalizovat stavbu a s ním by měl také stavební úřad nadále vést řízení.
Pakliže se nebude dát nic vyřešit dohodou, můžete majitele chaty vyzvat k vyklizení Vašeho pozemku a následně v tomto směru vést i soudní řízení. Před tím, než se uchýlíte k vyklizení soudní cestou, doporučuji se maximálně pokusit zjistit historii chaty a podmínky, za jakých byla stavba postavena - vlastnické právo k pozemku může být vydržené (a pokud si je toho majitel chaty vědom, mohl Vám zásadně zkomplikovat plány).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.