Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v nájmu obchodních prostor od r. 2017 - cena nájmu byla 24.000 Kč, pak 26.800 Kč od r. 2021, teď majitel zase zvyšuje nájem, prosím o kolik může zvyšovat nájemné podle zákona? Dále mám problém s úpravami, spadl mi strop v části pronajatých prostor, v 7/2023 byl s tím seznámen majitel, ale ten jen slibuje a nic nedělá.

Je to velký areál a ostatní nájemci jsou také hodně znepokojení s jeho jednáním. P. S. : Je těžké s ním vůbec jednat. Prosím je nějaká instituce pro přezkoumaní jeho počínání (tak jako je třeba ČOI nebo jako státní úřad insp. práce, tak pro pronajímatele)? Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Vztah nájemce a pronajímatele nepodléhá kontrole žádného úřadu. Jedná se o soukromoprávní vztah, ze kterého má kterákoliv strana právo svobodně v souladu se smluvním ujednáním vystoupit. Pokud pronajímatel neplní své povinnosti, máte právo nájem ukončit nebo také můžete žádat snížení nájmu z důvodu, že stav předmětu nájmu neodpovídá výši nájemného. Pokud jde o zvyšování nájmu, tak u nájmu prostor sloužících podnikání není možné, aby došlo k jednostrannému zvyšování nájemného ze strany pronajímatele, pokud tak není výslovně sjednáno v nájemní smlouvě. Je tedy důležité, co je ve smlouvě sjednáno a pokud není sjednána nějaká klauzule o automatickém zvyšování nájmu, nemusíte zvýšení akceptovat a můžete hradit stále stejné. Pak ale musíte počítat s tím, že pronajímatel může - v souladu s nájemní smlouvou - nájem ukončit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.