Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem bytového družstva v Praze. Měsíční platby za popelnici máme rozpočteny podle bytů, ne podle počtu osob v bytech skutečně bydlících. Na ustavující schůzi (v té době jsem ještě nebyla členem BD) se prý rozhodlo, že platby budou rozděleny právě takto. Přijde mi nespravedlivé, že stejnou částku má platit jak ten, kdo bydlí v bytě sám, tak rodina třeba o pěti lidech.

Tento způsob rozúčtování je prý možné změnit na členské schůzi. Obávám se ale, že ti, kterým toto vyhovuje, budou pochopitelně proti. Tak se chci zeptat, jestli je to skutečně tak, nebo je to ukotveno v zákoně, který je „výš“ než rozhodnutí členské schůze. Případně jak bych se měla bránit, pokud s tím nesouhlasím a chci, aby se platilo podle počtu osob žijících v bytě. Nejde o velké částky, jde mi o princip. Děkuji. Laura.

 

ODPOVĚĎ:

Toto rozhodnutí je opravdu na členské schůzi a pokud se schůze takto dohodne a rozhodnutí si odhlasuje, je závazné pro všechny členy BD. Pokud s rozhodnutím nesouhlasíte, můžete na další členské schůzi iniciovat změnu rozhodnutí, nicméně pakliže se změna neprohlasuje, budete se muset v tomto směru rozhodnutí podřídit.
Rozumím vašemu pohledu, ale není to nic neobvyklého, protože v řadě bytů se každý měsíc může měnit počet osob v bytě žijících a fakticky nejde každý měsíc přepočítávat rozložení plateb.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.