Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem vás požádat o radu s podnájmem bytu. Já, jako nájemce rodinného domu jsem dala do podnájmu byt v rodinném domě učitelce, která v něm bydlí již více než 4 roky. Nyní po více jak 4 letech mi ze dne na den oznámila, že odchází a byt přenechává svým dětem se souhlasem majitele domu. Smlouvu, kterou jsem jí dala k podpisu před začátkem užívání bytu vytáhla (nepodepsanou) až nyní při odchodu a teď se domáhá zpětně podpisu podnájemní smlouvy s cenou nájmu 4,5 roku starou v naději, že děti budou bydlet „levně“.

Byt opustila, dozvěděla jsem se, že bydlí u nového přítele a nyní ani nemáme žádnou písemnou smlouvu o podnájmu bytu. Děti vyžadují veškerý komfort k bydlení a když jsem je nutila, aby podepsaly smlouvy, tak mi oznámily, že za dva dny odcházejí, což se také stalo. Prokazatelně měly již něco jiného. Natolik mne jejich chování rozlítilo, že jsem naléhala skrze SMS, aby odešly ihned. Veškeré poplatky, energie, daně z pronájmu bytu platím. Podnájemnice se po delší odmlce objevila a odvezla si veškeré věci. Po všech se tedy slehla zem. Výpovědi žádné zatím nebyly vystaveny. Co mám v takovém případě dělat a případně jaký zákon jsem porušila když jsem je verbálně v afektu vyhazovala? Děkuji za vaši odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě by bylo vhodné podnájemní smlouvu ukončit písemně, a to buď jednostrannou výpovědí nebo dohodou. Pokud by podnájemkyně přestala komunikovat, odeslal bych jí na poslední známou adresu výpověď z podnájemní smlouvy s dodejkou a tím, bych věc považoval za vyřízenou a podnájemní vztah za ukončený.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.