Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohu jako nájemce vystěhovat přítelkyni, která je ve smlouvě jenom uvedená, jako spolubydlící, jelikož má 17 let. A jak to je, když jsme mezi sebou domluveni, že nájemné si platíme na půl 50/50 a ona třeba nezaplatí, dá se to nějak vymáhat, nebo mám úplnou smůlu, nebo jestli ji můžu/nemůžu vyhodit, když třeba má zaplaceno, na dané adrese nemá trvalou adresu. Popřípadě, co když mi něco zničí úmyslně? Děkuji Hugo.

ODPOVĚĎ:
Dovolím si na dotazy odpovědět postupně:
1) pokud přítelkyně není smluvní stranou smlouvy a smlouvu nepodepsala, tak ano, můžete ji vyhodit, resp. vyzvat ji, aby byt již dále neužívala.
2) pokud mezi sebou máte dohodu o nájemném 50:50 pouze ústní, tak bude vymáhání velmi obtížné. Pokud máte takovou dohodu uzavřenou písemně, pak ano, lze takový nárok uplatnit u soudu.
3) pokud má na daný měsíc zaplaceno, i přesto ji můžete vyhodit, nicméně budete ji muset vrátit zaplacené peníze.
4) pokud něco úmyslně zničí, pak máte právo požadovat náhradu škody. Budete však muset prokázat, že to zničila ona a jakou měla věc hodnotu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.