Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na členské schůzi bytové družstva bylo odhlasováno pořízení vestavby nového výtahu (výtah tam nikdy nebyl). Jedná se o bytový dům s 15 bytovými jednotkami z toho 3 byty v přízemí, kde bylo dohodnuto, že se nebudou finančně podílet na vestavbě výtahu a provozu. V USNESENÍ č. 24/02/2022: dle budu b) viz příloha je uvedeno, že členové družstva bydlící v domě, kteří souhlasili s vestavbou výtahu budou po dobu zaplacení této investice hradit zvýšený příspěvek na dlouhodobou zálohu a to o 23 Kč/m2/měsíc vyšší než je a bude aktuální výše příspěvku na opravy a údržbu v rámci bytového družstva.

Na pořízení výtahu jsem obdrželi dotaci 800.000 Kč z MMR Bytové domy bez bariér. Na splácení investice výtahu se od 1.12.2023 podílí celkem 10 bytových jednotek, kteří souhlasili s vestavbou viz USNESENÍ č. 24/02/2022. Dvě bytové jednotky nesouhlasily (3. NP a 4. NP) s vestavbou výtahu a finančně se na investici nepodílejí, nicméně budou využívat výtah, ale platit nechtějí.   Jak právně ošetřit, aby ti co se finančně podílí na splácení výtahu nedopláceli na ty, co neplatí za pořízení výtahu. Lze v případě bytového družstva sepsat s právníkem např. Dohodu o využití společných prostor - výtahu a k ní mít dvě podpisové listiny - jedna pro provozovatele výtahu a druhá pro skupinu bytů (2 byty), které se vestavby a používání výtahu nezúčastní. V této dohodě mít klauzuli, že do skupiny provozovatelů výtahu může přistoupit byt z druhé skupiny po zaplacení podílu na pořízení a jeho vklad se následně rozdělí mezi ty byty, které výtah provozují, takže přistoupením dalšího klesá výše vkladu provozovatelů výtahu. Splácet výtah budeme 10 let. Existuje jiná právní možnost, jak ochránit platící členy družstva od těch co platit nechtějí, ale jezdit výtahem ano. Velmi pěkně Vám děkuji za vaši odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Varianta by byla, aby byl výtah opatřen klíčem, který bude vydán pouze těm, kteří výtah platí a využívají. Pokud někteří výtah využívají a neplatí, pak se dopouští bezdůvodného obohacení. Tedy Vámi uvedená dohoda samozřejmě možná je a je mimo jiné i v zájmu neplatících, protože jinak by bylo možné se vůči nim placení domáhat i soudně, pokud by výtah prokazatelně využívali a přitom neplatili.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.