Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem nájemce městského bytu, na dobu neurčitou. V nájemní smlouvě, je ohledně zvyšování nájemného uvedeno: "Pronajímatel je oprávněn každoročně zvyšovat nájemné, a to s účinností k datu 1.2. příslušného roku o výši inflace za předchozí kalendářní rok, vyhlášenou Českým statistickým úřadem."  Můj dotaz zní, jestli tato inflační doložka, je správně napsaná (splňuje všechny náležitosti) a může tedy pronajímatel nájemné zvyšovat.

Jestliže ano, tak prosím o radu, jakým druhem inflace se přesně řídit, zda např. inflací spotřebitelských cen nebo jinou. Pokud by byla inflace v následujících letech stále vysoká, tak může pronajímatel každý rok zvyšovat nájemné o vysokou inflaci, nebo existuje nějaká ochrana (strop), který nemůže překročit? A jestliže je tato inflační doložka neplatná, jsem povinna přijmout jinou formu zvýšení nájmu (přestože v nájemní smlouvě jiná forma uvedena není), např. podle ust. § 2248 z. č. 89/2012 Sb. , obč. zákoníku? Moc děkuji za odpověď Kamila.

 

ODPOVĚĎ:
Nemyslím si, že by tato inflační doložka byla neplatná. Nejčastěji se aplikuje inflace spotřebitelských cen, ale dá se uvažovat v případě sporu i aplikaci inflace pouze indexu nájmů. Ano, pokud bude inflace v budoucnu stále vysoká, může pronajímatel zvyšovat o inflaci, žádný strop zde není.
Nad rámec inflace může pronajímatel zvýšit nájemné i postupem dle § 2249 občanského zákoníku. Zde ale strop je, a to maximálně o 20% za 3 roky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.