Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Lze považovat za platné unesení členské schůze zapsaného spolku pokud na této členské schůzi bylo přítomno pouze 35 (18 osobně + 17 plných mocí) členů spolku, který měl ke dni konání ČS 93 členů s hlasovacím právem? Ve stanovách spolku, je sice věta "Usnesení schvaluje členská schůze ČS z počtu přítomných členů svazu", ale doposud se na členské schůzi ČS vycházelo z § 252 (1) Členská schůze je schopna usnášet se za účasti většiny členů spolku.

Tato členská schůze ČS rozhodovala o zásadních věcech spolku - změna stanov a volba zásadního orgánu spolku = Rady plemenné knihy. Poslala jsem předsednictvu svazu email s tím, že si myslím, že ČS nebyla usnášeníschopná a že navrhuji svolání náhradní ČS. Kontrolní komise spolku však shledala ČS usnášeníschopnou a usnesení považuje za platné. Mají členové, kteří s tímto nesouhlasí nějakou možnost dovolat se posouzení platnosti usnesení např. u rejstříkového soudu? Případně jakou formou podat podnět k přezkoumání. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jindřiška.

 

ODPOVĚĎ:
Člen spolku nebo ten, kdo na tom má zájem hodný právní ochrany (např. nečlen spolku, postižený však rozhodnutím orgánu spolku, jak dovodila judikatura), má mj. právo obrátit se se svým návrhem na vyslovení neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku na soud, pro rozpor rozhodnutí se zákonem či stanovami. Takový návrh musí aktivně legitimovaná osoba podat do 3 měsíců ode dne, kdy se o rozhodnutí dozvěděla nebo mohla dozvědět (subjektivní lhůta), nejpozději však do jednoho roku od přijetí rozhodnutí. Tedy oním podnětem k přezkoumání bude žaloba, kterou podáváte k rejstříkovému soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.