Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem bytového družstva, kde je celkem 24 jednotek, z toho je 14 v osobním vlastnictví (takže jsme zároveň i SVJ) a zbylých 10 jednotek je ve vlastnictví družstva (tedy BD je i členem SVJ), které si na ně vzalo úvěr, všechny anuity jsou již splaceny a nyní se z podpronájmu těchto prostor platí náklady na dům. Nyní jedna členka družstva podává návrh, že by si ráda jeden byt od družstva "odkoupila".

A k tomu se váže můj dotaz. Jak se v tomto případě stanovuje výše "dalšího členského vkladu"? Totiž, já jako laik to chápu tak, že by to měla být tržní cena stanovená odborníkem a zároveň by to mělo nějak zohlednit i ztrátu na "majetku BD" a tedy i všech nás ostatních družstevníků. Zároveň předpokládám, že poněvadž je byt se splacenou anuitou, měla by být cena stanovena, jako pro byt v osobním vlastnictví, je to tak? Zatím jsme dostali k náhledu jen "Smlouvu o převzetí povinnosti k dalšímu členskému vkladu", ale bez uvedených částek a pak rovnou návrh "Smlouvy o převodu bytové jednotky". A takový jednodušší propočet příjmů za byt. Jaké všechny podklady by nám k návrhu měla doložit? Zároveň tak trochu "hraje na city" ostatních členů, že řeší složitou bytovou situaci, nicméně já jsem přesvědčena o tom, že jako družstvo bychom měli jednat s péčí řádného hospodáře a proto bychom neměli přistupovat na nižší cenu než tržní. Též bych měla podotknout, že naše stanovy jsou již z roku 2011 a tedy již neplatné (upozorňuji na to předsedkyni, ale zatím bez řešení), proto předpokládám, že by se hlasování o přepisu bytu mělo hlasovat dle § 751 Zákona č. 90/2012 Sb. , tedy že by musela být 100% podpora, mám pravdu?   Schůzi máme tento čtvrtek (30.11.2023), a alespoň nějaké podklady jsme dostali teprve dnes (31.12.2023), proto se na Vás obracím takto ve spěchu a byla bych opravdu moc moc vděčná kdyby jste mi byli schopni můj dotaz zodpovědět ještě před schůzí, tedy nejpozději do čtvrtka. Není problém se na mě kdykoliv obrátit emailem, kdyby bylo třeba situaci lépe vysvětlit. Předem velice děkuji. S pozdravem, Ivana.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud tedy chápu správně, členka družstva, která má zaplacen členský podíl a má nárok na byt 18, chce "odkoupit" druhý byt v domě, resp. ráda by složila druhý členský vklad k druhém podílu v BD, aby měla nárok na pronájem druhého bytu 20.
V takovém případě jsem stejného názoru jako vy, tj. vklad by měl být ve výši, který bude roven tržní ceně bytu za předpokadu, že pak bude mít možnost na převod bytu do osobního vlastnictví již bez odkupného. § 751 se váže k odhlasování převodu vlastnického práva k bytu, což by zde nyní ale neproběhlo, nyní by se kupoval jen další členský podíl. Byť jsou stanovy z roku 2011, nejsou neplatné, ale pokud jsou některé části stanov v rozporu se zákonem, má přednost zákon.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.