Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přestěhovala jsem se do bytu v 05/2023, nyní jsem ve výpovědní lhůtě do 02/2024. Chci si ověřit, zda nemám nárok na ukončení bez výpovědní lhůty. V bytě je nadměrná vlhkost 70 - 80% a opravdu chladno i v případě zapnutého topení (přímotopy, bohužel dostatečně nevytopí místnosti). Aktuálně se objevila i plíseň. Majiteli to bylo předloženo a prozatím s tím nic nedělá, stále jen slyším, že to budou řešit.

Můj dotaz zní, zda je v tomto případě nárok na odstoupení bez VL, netuším, zda je to "neobyvatelné", tak jak je uvedeno v zákoníku, mám již nový byt a je to pro mě z ekonomických důvodů rozumnější varianta. Děkuji za informaci Gizela.

 

ODPOVĚĎ:
To bohužel těžko takto od stolu hodnotit, protože ukončení nájmu bez VL je opravdu vázána na tu neobyvatelnost, která by musela být tvrzena. Minimálně bych zde viděl nárok na snížení nájemného. Vyzval bych pronajímtele k nápravě s upozorněním, že v případě, že s tím nic neudělá např do 10 dnů, nezbyde Vám, než se odstěhovat a uplantit slevu z nájmu ve výši 100%. Následně by bylo vhodné postupovat dle reakce pronajímatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.