Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dnes (28.11.2023) nám do schránky přišel dopis od souseda. Znění:   "Dobrý den, Váš pes nepřetržitě štěkal, vil a kňoural. Pracoval jsem celou noc a dnes (28.11.2023) jedu 700 km autem. Kvůli vašemu psu jsem si ani na 1/2 hodiny nemohl zdřímnout. Ohrožujete moje zdraví a život. Už tři roky (2020-2023) tohle musím trpět. Vyřešte to konečně. Navíc kvůli zmíněným zvukovým emisím, trpí hodnota mojeho majetku. Zvažuji, že se obrátím na soud.   Děkuji za pochopení. S podravem Xxx."

Tento pán je náš soused hned vedle. Já nastoupila po rodičovské dovolené 19.4.2022 do práce. Do té doby jsem byla pořád doma a nastěhovali jsme se se psem v květnu 2019. Můžeme s tím něco udělat?   Nemáme mnoho peněz a odstěhovat se z bytu, který nám finančně vyhovuje, není jednoduché. Ještě k tomu, když jsme čtyřčlenná rodina se psem.   Poradíte prosím co s tím? Děkuji Edita.

 

ODPOVĚĎ:
Hlukové imise zákon skutečně řeší, tedy jde o intenzitu toho hluku. Neuvádíte, zda je pravda to, co souded uvádí. Pokud pes skutečně celou noc i den štěká a vyje a jde o nadměrný noční/denní hluk, který může souseda obtěžovat, jste povinni zajistit, aby pes takto souseda nerušil. Pokud to není pravda a soused přehání, můžete výzvu odmítnout jako neopodstatněnou. V případě, že bude chtít soused hluk řešit soudně, bude muset soudu prokázat, že k hlukovým imisím dochází.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.