Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Pronajímáme nebytové prostory, kde jsou jen nebytové prostory. Mám dotaz k vyúčtování služby elektřiny, tzn. elektrické energie. V domě jsou 2 hlavní elektroměry a z toho mají 3 prostory podružné měření. Máme od 12/2021 nového nájemníka, který má podružné měření, kde pronájem má za účelem provozování kadeřnictví - barber, kde ohřev vody je přes bojler, plocha užívaného prostoru je 18 m2.

Za rok 2022 na tento prostor byl dle podružného měření náklad cca 10.000 Kč se spotřebou cca 1300 kWh. Nájemník se ale ohrazuje a požaduje, aby za rok 2023 mu byla elektrická energie počítána dle plochy nikoli z podružného měření. Ve smlouvě nemá uvedeno, že má prostor podružné měření, avšak v protokolu o převzetí nebytového prostoru nájemník podepsal, že má prostor podružný elektroměr a vodoměr i se stavem při převzetí prostoru. Nevíme co máme v tomto případě dělat a zda svolit k propočtu dle užívané plochy. Přijde mi to vůči ostatním nájemníkům nefér i z důvodu toho, že jiní bojler nemají a mají tam jen kanceláře. Nehledě na to, že nájemník po nás požaduje, aby způsob vyúčtování byl řešen dodatkem ke smlouvě a bylo tam napsáno, že vyúčtování el. energie bude na plochu užívaného prostoru. Doposud nebyl s nájemníky problém a vyúčtování nikdo nenapadl, přijde mi, že tento nájemník si moc dobře spočítal, že v případě nákladu na plochu bude mít náklad o víc jak polovinu nižší. Prosím jak toto máme řešit. Děkuji Vám za ochotu a čas. Agáta.

 

ODPOVĚĎ:
Způsob stanovení výše záloh za dodávku elektřiny je primárně věcí dohody mezi pronajímatelem a nájemníkem a měl by být součástí nájemní smlouvy. V tomto má onen nájemník pravdu – je vhodné tedy doplnit do stávajících nájemních smluv způsob výpočtu záloh a povinnost pronajímatele po skončení vyúčtovacího období vrátit přeplatek či povinnost nájemníka uhradit nedoplatek. Platby za energie lze také sjednat tzv. paušálně, pak se již roční vyúčtování neprovádí a nevzniká povinnost vyrovnat přeplatky či nedoplatky. Nájemník však nemá ze zákona právo na vyúčtování elektrické energie dle podlahové plochy užívaného prostoru, pokud mají veškeré pronajaté prostory vlastní podružný elektroměr. Rozúčtování dle naměřených hodnot podružnými elektroměry je tedy správné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.