Počet stránek ve webu: 43.170

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Dotaz se týká nového domovního řádu v bytovém domě. V jednom oddílu je psáno "Na požádání členů výboru SVJ musí majitel zvířete předložit jeho zdravotní dokumentaci a zaplacení poplatků za chov zvířete." Mají na toto nárok? Děkuji Oleg.

ODPOVĚĎ:
Přísně vzato je vlastník jednotky povinen dodržovat zákon a stanovy. SVJ spravuje společné prostory, může tedy například nařídit obecnou povinnost majitelům zvířat, uklízet tyto prostory v případě znečištění jejich zvířetem, nosit v těchto prostorech náhubek apod. Zjišťování, zda jsou za zvířata řádně uhrazeny poplatky je věcí dané obce. Dle mého názoru je tedy tato povinnost stanovená domovním řádem nevymahatelná. Pokud jde o nájemníky, pak dle § 2258 občanského zákoníku „Nájemce  má právo chovat v  bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v  domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli. “ Ani sám vlastník jednotky jakožto pronajímatel nemůže po nájemníkovi vyžadovat další povinnosti nad rámec stanovený zákonem (viz § 2235 obč. zák. stran neúčinnosti ustanovení nájemní smlouvy zkracující nájemcova práva). Pro majitele zvířat - nájemníky by je tedy také tato "povinnost" daná domovním řádem nevymahatelná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.