Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused mi poslal předžalobní výzvu týkající se pronájmu části jeho zahrady o rozměru 20m2, přes kterou přejíždím v chatové oblasti Praha-západ, ke svému domu. Požaduje 35m2, tedy 8.400 Kč/rok. Zaplatit samozřejmě chci, ale cena za m2 je několikanásobně vyšší než je cena obvyklá. Kontaktovala jsem několik realitních kanceláři, abych si to prověřila. Jsem nucena přistoupit na cenu souseda? Jak mám reagovat na výzvu. Děkuji Miriam.

ODPOVĚĎ:
Pokud dotazu dobře rozumím, pak se sousedem nemáte uzavřenu žádnou nájemní smlouvu a soused nyní požaduje vydání bezdůvodného obohacení. Obecně by mělo bezdůvodné obohacení odpovídat výši nájemného za obdobné pozemky v dané lokalitě. Jestliže máte k dispozici vlastní odhady, pak dle nich vyčíslete výši nájemného a písemně doporučeným dopisem sdělte sousedovi, že dle Vašeho zjištění je jeho nárok nadhodnocen a neodpovídá místním poměrům, kdy doložte případné odhady. Dále navrhněte, že uhradíte částku ve Vámi stanovené výši, případně že jste ochotna o výši bezdůvodného obohacení mimosoudně jednat (kopii dopisu a doručenku si ponechejte pro případ soudního řízení) a vyzvěte jej ke sdělení jeho stanoviska do Vámi stanovené lhůty (kterou stanovte s ohledem na jím stanovenou lhůtu pro úhradu bezdůvodného obohacení).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.