Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vyskytl se nám problém. Jsme v nájmu šestý rok a nyní se po řádné výpovědi stěhujeme. K užívání jsme měli byt 3+1 a byla naše chyba, že jsme první den po nastěhování zjistili, že součástí je sice sklep, ale majitel nám ho nedal do užívání bytu. Po vzájemné dohodě, která bohužel nebyla sepsána, nám od sklepa dal klíče a my jej až do dnešního dne užívali jako součást bytu (ve smlouvě neuvedeno).

Dnes (11.07.2023) po šesti letech nám majitel zaslal vyúčtování, kde dle něj mu dlužíme zpětně částku za užívání sklepa. Má majitel bytu právo zpětně částku, která nebyla žádným způsobem celé roky dohodnuta na nás zpětné vymáhat? Děkuji za odpověď. S pozdravem Veronika.

 

ODPOVĚĎ:
Sklep je dle NOZ příslušenstvím bytu. Podle § 510 odst. 2 občanského zákoníku „Má se za to, že se právní jednání a práva i povinnosti týkající se hlavní věci týkají i jejího příslušenství. “ Dle současné právní úpravy tak není pochyb, že příslušenství zásadně sleduje osud věci hlavní. Z toho vyplývá, že pokud jste neměli ve smlouvě výslovně sjednáno, že nemůžete používat sklep a neměli jste výslovně sjednánu samostatnou částku za nájem bytu a samostatnou za nájem sklepa - což si myslím, že jste neměli - tak pronajímatel nemá právo na jakékoliv zpětné plnění. Navíc s ohledem na promlčecí lhůtu, která je ze zákona tříletá, by ani pokud by byl v právu, nevymohl plnění za delší dobu než tři roky zpětně. Nicméně s ohledem na současnou právní úpravu mám za to, že skutečně nejste povinni nic navíc hradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.