Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelem jsme se přestěhovali do pronájmu a oba konfigurujeme v nájemní smlouvě. Bohužel došlo ke změně a z důvodu fyzického násilí jsem se rozhodla, že už víc s bývalým partnerem žít nechci. Jelikož s majiteli bytu po celou dobu komunikuji já, požádala jsem je o změnu v nájemní smlouvě, aby se byt přepsal na mě.

Finančně by to neutáhl. Budu potřebovat nějaký souhlas z jeho strany aby se mohla smlouva přespat na mě? Má nějakou lhůtu od přepsání na vystěhování? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
S přítelem lze nájemní smlouvu ukončit v souladu se zněním smlouvy (resp. zákona), tedy řádnou výpovědí či dohodu o ukončení nájemního vztahu. S dohodou o ukončení nájemní smlouvy musí samozřejmě souhlasit. V dohodě o ukončení nájmu se stanoví přiměřená lhůta k vystěhování, maximálně 1 měsíc. Pokud by přítel odmítl podepsat dohodu či by se odmítal ve lhůtě vystěhovat a násilí z jeho strany by pokračovalo, pak máte možnost jej nechat z bytu tzv. vykázat Policií ČR na 10 dnů, kdy tuto dobu lze prodloužit podáním návrhu na předběžné opatření k občansko-právnímu soudu. Tak by mohla být pokryta doba případného plynutí výpovědní doby (zpravidla tříměsíční), která plyne od následujícího měsíce po doručení výpovědi pronajímatelem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.