Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v družstevním bytě, soused pod námi kouří na balkonu a kouř nám jde do bytu. Předseda družstva věc neřeší (již „řešil“ to, že kuřáci hází nedopalky na trávník pod balkony a v létě hrozí riziko požáru – výsledek: beze změny), na mé stížnosti nereaguje. Když jsme se snažili sousedovi vysvětlit, že nás jeho kouř obtěžuje, jeho reakce byla, že na balkonu nekouří.

V letním období nás budí kouřem i ve čtyři hodiny ráno. Je situace nějak řešitelná? Nebo nám nezbývá než v létě nevětrat, pokud nechceme mít zakouřený byt? Jakým způsobem případně máme tuto situaci dokazovat? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel v tomto případě se jedná o sousedský spor, tedy že Vás soused obtěžuje nad míru přiměřenou místním poměrům a máte právo domáhat se soudně, aby svého jednání zanechal, a to pod hrozbou pořádkových pokut. Pokud se jedná o byt družstevní, bylo by možné žádat družstvo, aby takovému rušícímu sousedovi zrušilo i členství v družstvu a tím pádem i nájem bytu. Bude to ale samozřejmě boj na dlouhou dobu včetně opakovaného tlačení na předsedu družstva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.